Home VestiBiznis & Finansije Najbogatiji čovek na svetu vidi evropsku krizu kao dobar trenutak za investiranje

Najbogatiji čovek na svetu vidi evropsku krizu kao dobar trenutak za investiranje

by bifadmin

Karlos Slim, najbogatiji čovek na svetu i vlasnik telekomunikacionog giganta America Movil, odlučio je da ponudi 3,4 milijarde dolara za holandski Royal KP NV i time potvrdi ispravnost svoje strategije da je najbolje ulagati u kriznim vremenima.

Akcije Royal KP NV su pale na 6,37 evra početkom maja, usled povećanih strahova zbog dužničke krize, ali je Karlos Slim ponudio da otkupi 28% svih akcija po ceni od 8 evra po komadu. Ovakve poteze telekomunikacioni magnat činio je i pre desetak godina sa svojim argentinskim i brazilskim akvizicijama, koje u su ga i učinile najbogatijim na svetu.


Ipak, za sada rukovodstvo holandskog Royal KP NV odbija Slimovu ponudu. S druge strane, meksički magnat zainteresovan je da kupi udeo i u austrijskom državnom Telekomu Austria AG, za šta mu treba dozvola austrijske koalicione vlade, kažu neimenovani izvori.


Sada je najbolji trenutak da se investira u Evropi“, kaže Karlos Slim Domit, jedan od sinova multimilijaredera koji nastavljaju njegov posao kao predsednici upravnih odbora „porodičnih“ kompanija. „Ne nemeravamo još uvek da budemo operateri u tim zemljama, već samo da imamo udela u vlasništvu jer uviđamo izuzetan potencijal za rast i sinergije na evropskom tržištu“, zaključio je Slim Domit.

Pročitajte i ovo...