Home VestiBiznis & Finansije Španija spašava Bankiu

Španija spašava Bankiu

by bifadmin

Španske vlasti će obezbediti devet milijardi evra za dokapitalizaciju Bankie kroz ubrizgavanje novca u njenu matičnu kompanijuBanco Financiero & de Ahorros. Ovo otvara pitanje da li španske banke mogu biti spašene unutar zemlje ili će Španija morati da zatraži pomoć.

Ova banka kontroliše oko 10 odsto zajmova i depozita u zemlji i od Španije se očekivalo da reformiše poslovanje ove finansijske kuće. Od svih banaka nestabilnosti u građevinskom sektoru imaju najveći uticajna Bankiukoja je ovom sektoru pozajmila 37,52 milijarde evra od čega se smatra problematičnim 17,85 milijardi.

Kako bi povratili poverenje investitora španski zvaničnici tvrde da će pošto reformišu ovu banku istu prodati ili je pripojiti ostlim propalim bankama i od njih napraviti stabilnu državnu banku. Stručnjaci se pitaju odakle Španiji novac da pokriva Bankiu ako će joj terbati paketi pomoći, međutim premijer Mario Rahoj tvrdi da španskom bankarskom sistemu ne treba pomoć.

U međuvremenu se javio Piter Bejkon, nezavisni ekonomista koji je pomogao irskim propalim bankama da se stabilizuju a koji za WSJ tvrdida je Španija imala mogućnost da uči na irskim greškama. On misli da Španija nema više vremena da identifikuje probleme i da mora početi odmah da ih rešava. Tokom irske bankarske krize Bejkon je predložio da se stvoriNational Asset Management Agency, NAMA, koja bi imala ulogu „zle“ banke koja bi „čistila“ irske komercijalne banke od loših kredita. Kada su gubici banaka bili kritični, NAMA je kupovala kredite sa popustima od 60 odsto jer su gubici vlasnika nekretnina mnogo porasli. Na kraju je NAMA platila 32 milijarde evra za 74 miljiarde evra vredne stambene kredite. Na vlast je pao ogroman teret i one su morale prihvatiti paket pomoći kako bi se zemlja izvukla iz krize.

Svi predlozi, pa i njegovi, čini se da imaju neku manu. Ni Bejkon sam nije optimističan po pitanju španskih i irskih banaka, misli da se one ne mogu same izvući iz dugova.

Pročitajte i ovo...