Home VestiBiznis & Finansije Nemačka reagovanja na pobedu Olanda

Nemačka reagovanja na pobedu Olanda

by bifadmin

Strah nemačke kancelarke Angele Merkel da će socijalistički kandidat Fransoa Oland pobediti na predsedničkim izborima u Francuskoj se obistinio. Njihov različit pristup politici najavljuje zategnutje odnose između dve zemlje, ali nemački analitičari za Špigel kažu da će „pragmatični političari uspeti u prevazilaženju nesuglasica”.

Na pobedu Olanda reagovala je berza koje je u Nemačkoj pala za 2%, u Francuskoj za 1,6% i Grčka za 7%. Evropski EuroStoxx indeks je pao za 2% dok su azijske berze takođe reagovale padom na vest o Olandovoj pobedi i rezultatima izbora u Grčkoj.

Najveće pitanje je kako će Oland i Merkelova raditi zajedno. Iako je kancelarka javno podržala Sarkozija, u nedelju uveče je nazvala Olanda i čestitala mu pobedu. Složili su se da su francusko-nemački odnosi veoma bitni i pozvala ga je da, nakon inaguracije 15. maja, u što kraćem roku poseti Berlin. Nemački parlamantarac Andreas Schockenhoff iz Merkelove CDU izjavio je da žele održivi rast u Evropi i da usvojene mere štednje kroz fiskalni dogovor ne smeju biti ugrožene tako da „Oland mora brzo reći da fiskalni sporazum neće biti menjan”, inače se može očekivati dalja nervoza na tržištu.

Dok se svi nemački zvaničnici slažu da sa Olandom „moraju zajedno raditi”, levo orijentisani Berliner Cajtung piše da „Merkelova ne bi bila Merkelova ako ne bi promenila kurs” ističući da je pokazala da nema ideoloških nesuglasica sa socijaldemokratama u svojoj zemlji. Dalje piše da će Oland morati naučiti da se prilagodi. List zaključuje da napori Merkelove i Sarkozija nisu bili jedini u evrozoni, već da su se svi lideri složili oko mera štednje.

Konzervativni Di Velt piše da nemačka vlada ne bi trebalo da brine oko novog predsednika Francuske, već bi trebalo da za to brine Francuska, ističući da je protiv mera štednje glasalo ipak 30% francuskih glasača.

Pročitajte i ovo...