Home VestiBiznis & Finansije Oland smanjuje plate rukovodiocima državnih preduzeća

Oland smanjuje plate rukovodiocima državnih preduzeća

by bifadmin

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da rukovodioci državnih preduzeća više neće moći da zarađuju koliko su nekad – plata direktora može biti najviše 20 puta veća od najniže zarade u tom preduzeću.

To znači da će nekim rukovodiocima plate biti prepolovljene.

Očekuje se da će Oland ovo uspeti da ostvari dekretom narednog meseca i tako postavi primer kako oni koji najviše zarađuju mogu da pomognu društvu. Međutim, Oland je tokom kampanje obećao i ogroman porez za bogataše koji bi uzimao 75 odsto prihoda onima koji imaju preko milion evra. Zbog ovakvih mera, mnogi bogati Francuzi se sele, ili bar prebacuju imovinu iz matične zemlje.

Njegove kolege iz partije podržavaju ove predloge, nadajući se da će biti moralni uzor nekim privatnim kompanijama. Predsednik Oland i njegov kabinet su već sebi smanjili plate za 30 odsto. Međutim, odluka o ograničavanju plata u državnim firmama neće pogoditi one u kojima država ima deo vlasništva, kojih ima 52, već samo one koje su u njenom većinskom ili stoprocentnom vlasništvu, među kojima je i železnicaSNCF, Pošta, luke i aerodromi, kao i energetske kompanije.

Pročitajte i ovo...