Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Spoljnotrgovinski uspesi hulahopki

Srbija: Spoljnotrgovinski uspesi hulahopki

by bifadmin

Na listi naših najvećih izvoznih proizvoda nalaze se, verovali ili ne, hulahopke, koje se više izvoze nego toliko hvaljena vojna oprema, piše Danas.

U poslednjih sedam meseci hulahopke su samo u decembru izostale sa liste deset proizvoda koji Srbiji donose najveći spoljnotrgovinski prihod, dok se vojna oprema tu pojavila samo jednom i prvi put u poslednjem spoljnotrgovinskom izveštaju za mart. I po tom izveštaju smo od izvoza hulahopki zaradili koliko i od izvoza vojne opreme – po 15 miliona dolara.

U prva tri meseca ove godine Srbija je izvezla hulahopki za 51 milion dolara. Uglavnom ih je izvozila na razvijena i zahtevna zapadnoevropska tržišta: najviše u Italiju (31 milion), pa u Nemačku (osam miliona), Holandiju (tri miliona) i Rumuniju (dva miliona dolara).

Ubedljivo najveći izvoznik je firma Valy iz Beloševca kod Valjeva u vlasništvu italijanske kompanije Goldenlady. Firma je 2010. godine zapošljavala 2.042 radnika i imala je neto dobit od oko 517 miliona dinara. Za njom slede Modital iz Zrenjanina, u vlasništvu italijanske firme Pompea sa 659 radnika (2010), zatim „8. mart“ iz Subotice sa 527 zaposlenih i Matex, takođe iz Subotice, sa 258 radnika.

Pročitajte i ovo...