Home VestiBiznis & Finansije Merkelova za ujedinjavanje evropskih dugova

Merkelova za ujedinjavanje evropskih dugova

by bifadmin

Nemačka kancelarka Angela Merkel uoči sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žoseom Manuelom Barozom izjavila je da se što pre mora pronaći zajedničko rešenje za opstanak EU i evrozone, kao i da Evropa mora težiti „dalejm ujedinjavanju“.

Svet želi da vidi na koji način će politička unija ići u korak sa monetarnom unijom. Što pre moramo pronaći zajednički odgovor“, izjavila je Merkelova u ponedeljak, pred sastanak sa predsednikom Evropske Komisije Žoseom Maunelom Barozom. Nemački zvaničnici odlučni su u svom stavu da se evropska kriza ne može rešavati izdavanjem evroobveznica, već predlažu nove mogućnosti, od kojih je najuaktuelniji plan za ujedinjavanje velike većine dugova evropskih zemalja u jedan zajednički fond, čiji bi rok otplate bio 25 godina. Ta strategija u skladu je sa prethodno iznetim stavom ouspostavljanju Evropske bankarske unije, kao dugoročnog rešenja za finansijsku krizu na kontinentu.

Ideja o zajedničkom dugu nije nova i već je prezentovana krajem prošle godinem, kada nije naišla na odobravanje. Državni dugovi 17 članica evrozone prema procenama „Njujork Tajmsa“ premašuju 3 biliona dolara. S druge strane, kao za sada najčešće spominjanu mogućnost, stručnjaci predviđaju da bi, pod pritiskom ugroženih EU država, Merkelova na kraju mogla i popustiti pred izazovom evroobveznica.

Pročitajte i ovo...