Home VestiBiznis & Finansije MMF: U septembru moguć novi udar krize

MMF: U septembru moguć novi udar krize

by bifadmin

Iz MMF-a kažu da se nova velika kriza u globalnoj ekonomiji može očekivati u septembru – stručnjaci Luk Liven i Fabijan Valensia došli su do ovoga proučavajući istoriju raznih svetskih kriza od 1970. do 2011. Zaključili su da većina kriza u velikim zemljama nastupa u predizbornoj ili izbornoj godini.

A ove godine će biti održani predsednički izbori u SAD, a planirana je i smena političkog vođstva u Kini.Izbijanje kriza u septembru može biti uzrokovano završetkom finansijske godine u SAD, ali i činjenicom da je privredna aktivnost tokom letnjih meseci mala.

Kao dokaz o pripremi početka krize analitičari navode aktuelnu situaciju u SAD, gde dve vodeće političke grupacije ne mogu usaglasiti stavove oko budžetske politike.

Evropa je po ovim MMF-ovim stručnjacima u toku protekle četiri decenije bila stabilna, sa najmanje kriza, dok su se sa najvećim brojem kriza suočavaleAfrika i Latinska Amerika. Sledile su ih SAD i Rusija, a osim Evrope najmanje ekonomskih problema imale su Kanada i Australija.

Pročitajte i ovo...