Home VestiBiznis & Finansije Prihodi fudbalskih klubova rastu

Prihodi fudbalskih klubova rastu

by bifadmin

Ukupni prihodi evropskih fudbalskih klubova u sezoni 2010/11. godine porasli su za 4% (0,6 milijardi evra) i dostigli 16,9 milijardi evra, objavila je konsultantsko-revizorska kuća Deloitte u svom najnovijem 21. godišnjem pregledu finansija u fudbalu. Uprkos teškim ekonomskim prilikama, u pet najvećih evropskih liga (Bundesliga, Primera, francuska Prva liga, Premijer liga i italijanska Serija A) prikazan je zbirni rast prihoda od 181 miliona € (2%) na ukupno 8,6 milijardi evra.

„Iako je ovaj rast sporiji od proseka u protekloj deceniji (7%), on ipak predstavlja solidan učinak, s obzirom na izazove sa kojima se suočava privreda u celini. Iz novih ugovora Premijer lige i Serije A o pravima na emitovanje koji su stupili na snagu u sezoni 2010/11. posebno se vidi da vrhunski fudbal i dalje privlači gledaoce,“ komentariše Den Džouns, partner u Deloitteovom sektoru za analizu sportskog poslovanja.

Engleska Premijer liga i dalje je vodeća liga u svetskom fudbalu – njeni klubovi su u sezoni 2010/11. ostvarili prihode od 2,5 mlrd. € (rast od 12% u britanskim funtama). Dalja depresijacija funte u odnosu na evro dovela je do smanjenja razlike između Premijer lige i drugorangirane nemačke Bundeslige (1,746 miliona evra) za 6%, ali je ta razlika ipak iznosila 769 miliona evra.

Džouns ovo objašnjava: „Nemačka Bundesliga ima najveću prosečnu posećenost utakmica u evropskom fudbalu (42.100), što joj je, zajedno sa rastom komercijalnih prihoda od najveće evropske privrede, pomoglo da zadrži drugo mesto po prihodima. Zahvaljujući dodatnom mestu za Nemačku u Ligi šampiona UEFA od sezone 2012/13. i povećanju prihoda od prava na emitovanje utakmica domaće lige za 50% od sezone 2013/14, Bundesliga će moći da održi odskorašnji impresivan rast prihoda i da učvrsti svoje mesto najozbiljnijeg rivala Premijer lige u pogledu prihoda.“

Španska Primera ostvarila je rast prihoda od 74 miliona evra (5%) na 1,718 milijardi. To je uslovljeno rastom prihoda iz komercijalnih izvora za 47 mil. € (10%) i od prava na emitovanje za 39 mil. € (5%), što je bilo više nego dovoljno da nadoknadi pad prihoda od prodaje ulaznica za 12 miliona evra (3%). Zbirni rast prihoda maskira polarizovanost lige – Real Madrid i Barselona su zajedno ostvarili rast prihoda za 93 miliona evra (11%), dok je ostalih 18 klubova Primere pretrpelo pad prihoda za ukupno 19 miliona (2%).

Prihodi u italijanskoj Seriji A u sezoni 2010/11. porasli su za 21 mil. € (1%) na 1,553 mlrd. €. Povratak na kolektivnu prodaju prava na emitovanje utakmica Serije A obezbedio je veće prihode i doprineo njihovoj ravnomernijoj raspodeli između klubova.

Prihodi klubova francuske Prve lige u sezoni 2010/11. opali su za 32 miliona evra (3%) na 1,040 milijardi, uglavnom zbog slabijeg učinka francuskih klubova u Ligi šampiona. Zbog toga je razlika u prihodima u odnosu na Seriju A porasla na 513 miliona evra.

Fond zarada u pet najvećih liga u sezoni 2010/11. porastao je za više od 100 miliona evra (2%) i premašio 5,6 milijardi evra uz značajne razlike između tih pet liga u stopi rasta.

Kao i prihodi, zarade su 2010/11. godine najbrže rasle u klubovima Premijer lige i dostigle 1,771 mlrd. €, dok su u klubovima Primere i Bundeslige troškovi zarada porasli za 4% i dostigli 1,005 mlrd. odnosno 929 miliona €. Troškovi zarada u francuskoj Prvoj ligi (777 mil. €) ostali su nepromenjeni, a klubovi Serije A su smanjili troškove zarada za 24 mil. € (2%) na 1,157 mlrd. €. Odnos ukupnog fonda zarada i ukupnih prihoda klubova u najvišoj ligi bio je najmanje 70% u Engleskoj (70%), Francuskoj (75%) i Italiji (75%) i ovo je prvi put da se to dogodilo u tri od pet najvećih evropskih liga u istoj sezoni.

Bundesliga je i dalje najprofitabilnija evropska liga sa rastom poslovne dobiti za 33 miliona evra (24%) na 171 miliona. Povećana je razlika između nje i Premijer lige, u kojoj je poslovna dobit opala na 75 miliona evra. Klubovi Serije A i francuske Prve lige nastavili su da ostvaruju gubitke. U Španiji, šest klubova Primere je na početku sezone 2011/12. bilo u postupku stečaja i reorganizacije.

Adam Bul, konsultant u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu prokomentarisao je: „Kontrola troškova i dalje je najveći izazov za evropski klupski fudbal. Odnos fonda zarada i prihoda u pet najvećih evropskih liga u poslednjih pet godina porastao je sa 60% na 66% jer su troškovi zarada rasli brže nego prihodi. Stoga pozdravljamo pravila UEFA o finansijskom fer-pleju, koja treba da pomognu klubovima da efikasnije upravljaju odnosom svojih prihoda i rashoda. Za klubove koji žele da učestvuju u takmičenjima UEFA, finansijski rezultati za sezonu 2011/12. podležu pravilima UEFA o finansijskom fer-pleju, prema kojima klubovi ne smeju da troše više nego što zarađuju.“

Pročitajte i ovo...