Home VestiBiznis & Finansije Širom evrozone pada proizvodnja

Širom evrozone pada proizvodnja

by bifadmin

Proizvodnja u evrozoni u maju imala je najveći pad u poslednje tri godine. Isto se desilo i sa proizvođačkim sektorom u Nemačkoj, javlja Rojters.

Ovaj pad započet je u perifernim državama ali se brzo proširio i na stabilnije ekonomije, poput nemačke i francuske. Markitov indeks proizvodnje i usluga u evrozoni pao je sa 45,9 poena u aprilu na 45,1 poen u maju. Ovo je naniži indeks od juna 2009. Četiri najveće ekonomije evrozone zabeležile su pad proizvodnje, što je uznemirujuće, smatra Kris Vilijamson iz Markita. Zajedno sa padom u Nemačkoj, zabeležena je manja proizvodnja i u Francuskoj, Italiji i u Španiji, čija proizvodnja je trenutno slabija od grčke.

Nemačka ekonomija je do sada pokazivala otpornost na krizu sa rastom od 0,5 odsto tokom prvog kvartala 2012. uprkos slabijoj potražnji iz evrozone. Ali od kako je počeo da slabi izvoz u Aziju i od kako je budućnost evrozone nestabilna, Nemačka pokazuje znake slabosti. Broj zaposlenih u proizvođačkom sektoru se smanjio drugi mesec zaredom, ali broj zaposlenih u Nemačkoj je i dalje dobar u odnosu na ostale zemlje evrozone.

Pročitajte i ovo...