Home VestiBiznis & Finansije Apple zaradio 8,8 milijardi dolara u drugom tromesečju 2012.

Apple zaradio 8,8 milijardi dolara u drugom tromesečju 2012.

by bifadmin

IT gigant Apple je ostvario neto profit od 8,8 milijardi dolara u drugom kvartalu 2012. godine. To je za 21% bolji rezultat nego u istom periodu lane, ali manje nego što se očekivalo.

Ostvarena je prodaja u ukupnoj vrednosti od 35 milijardi dolara, ali prodaja iPada opala je za čak 10%. S druge strane, u sitom periodu prodato je preko 26 miliona komada iPhona i zabeležen porast od 28% u ovoj oblasti, ali to je bilo slabije od visokih očekivanja akcionara. Analitičari sada procenjuju da će Apple u trećem i četvrtom kvartalu ove godine ostvariti prodaju od 37,2 i 34 milijardi dolara.


U kompanijskom obaveštenju Applea navodi se i d aje pokrenuta tužba protiv južnokorejskog konkurenta Samsunga urodila plodom na tržištu EU. Prema navodima te tužbe najnoviji proizvod Samsunga koristio je isti dizajn iPada koji je zaštićen patentom, pa je 7,7 miliona primeraka ovog uređaja povučeno iz prodaje na evropskom tržištu. Apple će preko američkog suda potraživati i 2,5 milijarde dolara odštete od Samusnga, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo...