Home VestiBiznis & Finansije Nakon novih gubitaka Pežo sprema još rezova

Nakon novih gubitaka Pežo sprema još rezova

by bifadmin

Uprkos negodovanju francuskih vlasti zbog najavljenog zatvaranja pogona nedaleko od Pariza i otpuštanja oko 8.000 radnikarukovodstvo Pežo Sitroen grupe spremno je za još oštrije rezove, nakon što je prijavljen novi gubitak od 819 miliona evra u prvoj polovini 2012. godine.

Uspeh kompanije Pežo i čitave Pežo Sitroen grupe u velikoj meri zavisi od tržišta južne Evrope koje je trenutno najizloženije efektima finansijske krize. Prodaja Pežoa u prvoj polovini 2012. godine opala je za 5,1% a ovaj gigant automobilske industrije sada radi sa 76% proizvodnog kapaciteta. Veliki dugovi i troškovi napravljeni tokom proteklih godinu dana biće nadoknađeni tek krajem 2014. godine, prema najoptimističkijim prognozama izvršnog direktora Filipa Varena.


Iako je od početka godine regulisano oko milijardu evra dugovanja, Pežo još uvek ima minus od oko 2,4 milijarde evra. Planirano zatvaranje fabrike u Olneju kod Pariza uštedeće dodatnih 600 miliona, dok se očekuje rezanje najavljenih investicija u iznosu od 550 miliona evra, kao i zarada od partnerstva sa američkim Dženeral Motorsom u visini od 350 miliona evra. Najavljene mere štednje i rezovi postali su u Francuskoj i političko pitanje, pošto su članovi radničkih sindikata pokrenuli pitanje ispravnosti preduzetih koraka pred francuskom vladom.

Pročitajte i ovo...