Home VestiBiznis & Finansije Evropa u krizi, Island se oporavlja

Evropa u krizi, Island se oporavlja

by bifadmin

Pre četiri godine Evropa je na Island gledala sa sažaljenjem a sada je situacija potpuno drugačija – ova zemlja je već otplatila većinu međunarodnih kredita a nezaposlenost u njoj je pala na oko šest odsto i nastavlja da se smanjuje. I dok je sada Evropa u recesiji, islandska privreda ove godine će rasti za 2,8 odsto.

„Sve se preokrenulo“, kaže za Njujork Tajms Adalhejdur Hedinsdotir, vlasnica lanca kafića Kafitar, koja planira da otvori novi kafić i pekaru. „Kada smo u banci najavili otvaranje nove firme, pitali su nas želimo li pozajmicu a to pitanje već dugo nismo čuli.“

Analitičari ekonomski preokret u Islandu pripisuju spoju slučajnih odluka i sreće i upozoravaju da se ovaj uspeh ne može primeniti na složenije evropske ekonomije. A šta je zapravo doprinelo oporavku Islanda?

Ova država je za početak pustila tri najveće banke da propadnu. Osigurala je vraćanje sredstava domaćim štedišama i olakšala otplatu duga vlasnicima privatnih nekretnina i firmama kojima je pretio bankrot.

„Gašenje kompanija koje imaju pozitivan tok novca ali negativni kapital stvorio bi domino efekt pa bi i stabilne firme propale“, kaže Torolfur Matijason, profesor ekonomije sa Univerziteta na Islandu. „Oprost duga u takvim situacijama finansijskim institucijama može biti koristan“.

Islandu je pomoglo i to što je imao svoju valutu pa je posle devalvacije 2008. godine izvoz bio zaštićen. Međutim, uvoz je i dalje veoma skup.

Stroga kontrola krune koja je nametnuta tokom krize onemogućuje firme da ulažu u inostrnastvu. Takođe, stranci ne smeju da znose svoj novac iz zemlje, zbog čega je u Islandu između 3,4 i 8 milijardi dolara stranih ulaganja. „Kontrola kapitala za firme je sve gora, no ako ih ukinemo, strah nas je da će vrednost krune pasti“, kaže profesor Matijason, po njemu je jedino rešenje da se Island reši krune i priključi se većoj, stabilnijoj valuti. Trenutno su opcije problematični evro ikanadski dolar.

Svi finansijski pokazatelji danas na Islandu deluju kao da je sve u redu – čak i inflacija koja je dostizala i 20 odsto danas iznosi 5,4 procenta.

Pročitajte i ovo...