Home VestiBiznis & Finansije Ekonomist: Evropa može mnogo da nauči od Amerike

Ekonomist: Evropa može mnogo da nauči od Amerike

by bifadmin

Američki predsednički kandidati Barak Obama i Mit Romni slažu da se da je ekonomija zemlje u lošem stanju, jedino se ne slažu u tome ko od njih dvojice može da ga poboljša. Ekonomist međutim piše da je ovaj pesimizam preteran – Amerika se oporavlja, stare slabosti su prevaziđene i nove snage su u povoju, a agilnosti koju poseduje ova privreda treba da se nauče pasivna Evropa i azijske ekonomije pod kontrolom države.

Američki oporavak predvodi dinamični izvozni sektor kome pogoduje slabljenje dolara. Zato je spoljnotrgovinski deficit iz 2006. od šest odsto danas smanjen na četiri odsto. Tome naravno pogoduju i novi potrošači iz zemalja u razvoju – Kina je postala treće izvozno tržište za američku robu.

Američki izvoznici su se takođe promenili – oni sada nude nove usluge poput inženjeringa i finansijskih stručnjaka ali i internet proizvoda koji su traženi širom sveta. Oni su inovativni i prodaju do sada neviđene proizvode. Ono što je nekada smatrano manom a što je danas SAD pretvorila u svoju prednost je i zavisnost od uvozne nafte. Tržište nafte je sada dobro snabdeveno, a zalihe u SAD su pune. Amerika nije uvozila manje nafte još od 1995. Ona ekpsloatiše i svoja velika nalazište uljnih škriljaca tako da za sada ne izgleda kao da je zavisna od stranih energenata.

Pročitajte i ovo...