Home VestiBiznis & Finansije Nemačka levica za zdraviju tržišnu ekonomiju

Nemačka levica za zdraviju tržišnu ekonomiju

by bifadmin

Nemačka Partija levice za rešavanje krize evrozone predložila je neoliberalistički pristup – restartujte tržišnu ekonomiju a potom ublažite njen pad.

Sara Vejgeneht, zamenica lidera poslanićke grupe Partije levice u Bundestagu do pre nekoliko meseci bila je tvrdokorni marksista da bi sada iznela predlog za smanjenje duga članica EU tako što bi se podvukla crta i otpisali neotplativi dugovi. Ovo bi dovelo do bankrota nekoliko evropskih banaka i osiguravajućih kuća ali po njoj je „finansijska industrija previše potcenila rizike trgovanja dugovima“. Rizici su uostalom, kažeVejgeneht, nuspojava tržišne ekonomije.

Međutim, ona je predstavila i mere koje bi ublažile efekte kolapsa nekih evropskih banaka – države bi mogle ubrizgati svež novac u banke koje bi ga koristile da pomažu sektore koji zaista funkcionišu. Dakle, uglavnom za tekuće račune i pozajmice kompanijama iz realnog sektora. Nesolventni delovi banaka trebalo bi da budu likvidirani.

I zemlje mogu postati nesolventne i kada im se to desiVejgeneht smatra da bi trebalo da budu isključene sa međunarodnih tržišta na nekoliko godina, međutim članicama EU bi Unija novčano pomagala za to vreme.

Pročitajte i ovo...