Home VestiBiznis & Finansije Španci sklapaju lažne brakove kako bi otišli iz zemlje

Španci sklapaju lažne brakove kako bi otišli iz zemlje

by bifadmin

U poslednje vreme u medijima sve češće čitamo da mladi Španci i Portugalci odlaze na druge kontinente u potrazi za poslom. El Pais piše da u tim zemljama ostaju pomoću brakova iz interesa sa lokalnim stanovništvom. 

Tako je Luis, tridesetšestogodišnji marketinški stručnjak španskog porekla, odlučio da se formalno oženi čistačicom iz Sao Paola, iako je homoseksualac. On je svoju buduću ženu upoznao na Fejsbuku i dogovorio je taj brak kako bi dobio papire da legalno radi u Brazilu. „Znam tri Nemca koji su ovo već uradili“, kaže Luis,

Španski mediji setno pišu da ovo podseća na talas lažnih brakova iz devedesetih kada su mnogi Evropljani plaćali i do 10.000 evra da bi dobili špansko državljanstvo.

Od 2009. do 2010. su međutim zahtevi za vizu u Brazilu na osnovu sklopljenih brakova porasli za 95 odsto. Posle Nemaca i Britanaca, Španci su treća nacija koja najčešće traži radnu dozvolu za Brazil. Španaca tamo sada ima za 28 odsto više nego pre tri godine. Ovo je posledica velike nezaposlenosti u Španiji. U Brazilu je nezaposlenost oko pet odsto.

Pročitajte i ovo...