Home VestiBiznis & Finansije Povećava se proizvodnja u Kini posle stagnacije

Povećava se proizvodnja u Kini posle stagnacije

by bifadmin

Prema poslednjem izveštajuHong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) statistički podaci za proizvodni sektor u Kini na najvišem su nivou u poslednjih pet meseci.

Iako je druga po veličini ekonomija na svetu pokazivale znake usporavanja, sa ovogodišnjim dosadašnjim rastom procenjenim na 7,4% (najsporiji rast u poslednje tri godine), najnoviji PMI (purchasing manager’s index), glavni pokazatelj razvoja proizvodnje u nekoj zemlji, porastao je na 49,5, odnosno najviši nivo uod početka godine. Analitičari smatraju da su najnovije mere kineske vlade za pospešivanje ekonomskog rasta, pre svega smanjivanje kamatnih stopa, u velikoj meri doprineli popravljanju poslovne kliem u zemlji. Očekuje se da bi do kraja godine nacionalni ekonomksi rast mogao biti oko 8,1%.


Zbog smanjenje potražnje za kineskom robom na tržištima SAD i EU od početka godine povećano je bilo i strahovanje od naglog ekonomskog pada u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Iako su najnoviji podaci optimistični, još uvek je neophodno da dođe do značajnijeg oporavka na evropskom tržištu kako bi kineska proizvodnja dostigla željeno ubrzanje.

Pročitajte i ovo...