Home VestiBiznis & Finansije Nemački AAA rejting doveden u pitanje

Nemački AAA rejting doveden u pitanje

by bifadmin

Kreditna agencija Moody’s saopštila je da će trenutni AAA kreditni rejting Nemačke možda biti smanjen zbog mogućeg izlaska Grčke iz evrozone i sve većih pritisaka Španije za dodatnom finansijskom pomoći.

Moody’s je danas saopštio da su mali izgledi da će Nemačka održati svoj AAA kreditni rejting prilikom sledeće revizije. Zabrinutost je porasla pošto se sve više veruje da će Španija poći putem Grčke, proglasiti bankrot i zatražiti potpunu finansijku pomoć za izlazak iz krize. Holandija i Luksemburg su takođe stavljeni na tzv. „negativno“ posmatranje njihovog AAA rejtinga, dok su Francuskoj i Austriji oboreni AAA rejtinzi početkom godine.


Zvaničnici Moody’s smatraju da su sve veće šanse i za izlazak Grčke iz evrozone što bi ipak pokrenulo novi „lanac finansijskih šokova“ unutar EU. Grčkoj tek treba da bude odobrena poslednja tranša kredita za smanjivanje nacionalnog duga u iznosu od 31,5 milijardi evra, čime bi ukupna odobrena pozajmica dosegla sumu od 130 milijardi evra. Planirano smanjenje troškova i uvođenje mera štednje u ovoj zemlji dešava se znatno sporije od prvobitnih očekivanja.


Pročitajte i ovo...