Home VestiBiznis & Finansije Predsednik UO Nestle krivi biogoriva za visoke cene hrane

Predsednik UO Nestle krivi biogoriva za visoke cene hrane

by bifadmin

Piter Brabek Letmat, predsednik UO Nestle, najvećeg svetskog proizvođača prehrabenih proizvoda, tvrdi da je period jeftine hrane iza nas a da bi za sadašnju skupoću trebalo kriviti sve veće uzgajanje industrijskih biljaka za proizvodnju biogoriva.

Sve veće površine zemlje, pa i vode, svakodnevno se koriste za proizvodnju biodizela, što oduzima neophodnu zemlju za uzgajanje neophodnih prehrambenih kultura, pogotovo u zemljama u razvoju“, napominje Brabek-Letmat i uverava da bi cene hrane na globalnom nivou opet pale ukoliko bi se proizvodnja biodizela značajno smanjila. Prema njegovim rečima, ovakvo stanje je neodrživo jer je biogorivo trenutno pristupačna samo zbog subvencija u pojedinim državama, među kojima su i SAD.


Brabek-Letmat poručuje da političari širom sveta još uvek nisu uvideli da su tržište goriva i hrane jednako zavisna od potrošnje kalorija. „U industriji hrane pojedincu je neophodno oko 2.500 kalorija po danu, a u energetici oko 50.000 kalorija. Većina proizvodnje šećerne trske danas se troši na pravljenje biodizela, a da ne govorimo o povećanoj potrošnji vode. Za jedan litar čistog etanola potrebno je potrošiti oko 4.600 litara vode, ukoliko se on stvara iz šećera, a oko 1.900 litara ako nastaje iz palminog ulja, koje je najekonomičnije“, upozorava predsednik Nestle-a.

Pročitajte i ovo...