Home VestiBiznis & Finansije Telemedicina konačno u Srbiji

Telemedicina konačno u Srbiji

by bifadmin

Stanovnici istočne Srbije do kraja godine prvi će u našoj zemlji moći da koriste usluge telemedicine, koja omogućava povezivanje lekara u lokalnim domovima zdravlja i specijalista u velikim zdravstvenim centrima putem audio i video veze u cilju boljeg lečenja pacijenata, najavili su predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i fondacije Merck Sharp and Dohm (Merk Šarp end Dom), koji su nosioci projekta uvođenja telemedicine u Srbiji.

Zdravstveni radnici iz manjih ustanova zahvaljujući telemedicini moći će da sa kolegama iz institucija na višem nivou zdravstvene zaštite brže i efikasnije razmene iskustva, čuju njihova mišljenja i pregledaju i analiziraju dokumentaciju (analize krvi, rendgen snimke itd). Takođe, specijalisti iz kliničkih centara mogu direktno da razgovaraju sa pacijentom i zajedno sa njegovim izabranim lekarom odluče o daljem nastavku lečenja. Telemedicina će tako povećati dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite većem broju pacijenata, smanjiti troškove, ali i učiniti da se odluke o lečenju i transportu pacijenata donose brže, pogotovo u situacijama kad je pacijentov život ugrožen.

Pilot projekat biće pokrenut u opštini Boljevac u kojoj postoji problem sa brojem lekara i zbrinjavanjem pacijenata iz manje pristupačnih delova opštine. Lekari iz boljevačkog doma zdravlja moći će putem audio i video veze da se konsultuju sa kolegama iz Zdravstvenog centra Zaječar i Kliničkog centra u Nišu. Projekat predviđa ne samo nabavku savremene opreme već i obuku lekara za ovaj novi vid lečenja.

Predstavnik fondacije Merk, Šarp end Dom Miloš Andrović istakao je da je dobro što je Boljevac prva opština uključena u projekat jer ima problema sa zbrinjavanjem pacijenata.

Predstavnici zdravstvenih ustanova koje učestvuju u projektu izrazili su nadu da će Ministarstvo zdravlja imati sluha za ovakav projekat i dati šansu novoj metodi dijagnosticiranja. Ocenjeno je da je prednost telemedicine u tome što smanjuje troškove i pacijentima i državi, a takođe pomaže lekarima da se edukuju na konkretnim primerima iz prakse.

Pročitajte i ovo...