Home TekstoviNove tehnologije Evropski parlament odbio ACTA-u

Evropski parlament odbio ACTA-u

by bifadmin

Jedan po jedan komiteti Evropskog parlamenta odbijali su ACTA-u da bi konačno parlamentdefinitivno odbacio Međunarodni sporazum o borbi protiv falsifikovanja i piraterije, što znači da on neće važiti na teritoriji Evropske unije, iako su ga potpisale 22 njene članice.

Evroposlanici su velikom većinom odbacili kontroverzni sporazum, za koji se zalagala Evropska komisija – 478 glasova bilo je protiv, 39 je bilo za, a 146 poslanika se uzdržalo od glasanja.

Protivnici sporazuma su tvrdili da ACTA omogućava cenzuru interneta, da je pristrasna u korist vlasnika autorskih prava, posebno muzičke i filmske industrije u SAD, a da internet provajdere pretvara u „šerife“ koji će kontrolisati šta rade njihovi korisnici.

Tokom ove zime oni su konstantno protestvovali na ulicama širom EU. Brojne potpisnice su pod žestokim pritiskom javnosti zamrzle postupak ratifikacije dok ne budu videle ishod glasanja u Evropskom parlamentu – tela koji ima završnu reč u vezi s primenom zakona na teritoriji Unije.

Svi nadležni odbori Evropskog parlamenta – za građanske slobode, industriju, pravne poslove, razvoj i međunarodnu trgovinu – dali su negativno mišljenje u vezi sporazuama ACTA.

Pročitajte i ovo...