Home VestiBiznis & Finansije Austrija: Stranka koja se bori za prava diskriminisanih muškaraca

Austrija: Stranka koja se bori za prava diskriminisanih muškaraca

by bifadmin

Kriza je iznedrila mnogo političara ekstremistaa u manjoj meri boraca za ljudska prava. Ipak, u Austriji je 2009. osnovana Muška stranka (Die Männerpartei) koja se bori protiv „nečovečnog feminizma“, odnosno za prava muškaraca, tvrdi njen potpresednik Hans Hausbišler.

Tvrdnju da su muškarci predmet poruge medija, a posebno holivudske industrije, on ilustruje primerima iz serije Seks i grad, u kojoj muškarce ponižavaju. „Naše društvo je ispunjeno dubokom mržnjom prema muškarcima’, tvrdi Hausbišler, kojem smeta i austrijski zakon o ravnopravnosti polova.

Mušku stranku je inače osnovao i vodi je 47-godišnji Oliver Peter Hofman, informatičar koji se nekada deklarisao kao liberal, ali je primetio da i među njima ima „mnogo seksizma usmerenog protiv muškaraca“. Hofmana pogađa i postojanje sigurnih kuća za žene koje su žrtve porodičnog nasilja, dok se prebijanim muškarcima ne pruža pomoć.

Muška stranka međutim nema jasne stavove o ekonomiji, evrozoni i svim bitnijim političkim pitanjima, zapravo nema stavove ni o čemu osim o feminizmu, koji joj je glavni neprijatelj. Ona se zalaže za ravnopravnost muškaraca, žena i dece tako što će oba pola biti obavezna da služe vojsku i da imaju istu starosnu granicu za penziju.

Ni na lokalnim izborima nisu uspeli da prođu cenzus ali sad su se namerili na parlamentarne, podstaknuti izjavom predsednice parlamenta Barbare Pramer da bi polovinu izbornih lista trebalo da sačinjavaju žene. „To je otvoreni seksizam i traženje uvođenja besmislenih kvota“, požalio se Hausbišler. Zato će se kandidovati za parlamentarne izbore a u međuvremenu će smisliti ozbiljniji politički program. Stoga i ne čudi što je Muška stranka predmet sprdnje austrijskim medijima.

Pročitajte i ovo...