Home VestiBiznis & Finansije Španski sindikalci pljačkaju supermarkete i dele hranu sirotinji

Španski sindikalci pljačkaju supermarkete i dele hranu sirotinji

by bifadmin

Odlučivši sa se sami pozabave preraspodelom dobara u društvu, članovi jednog španskog sindikataopljačkali su dva supermarketa u Andaluziji i svu robu podelili sirotinji u područjima sa velikom nezaposlenošću. Zanimljivo je da je u njihovoj akciji sudelovao i gradonačelnik Marinaleda, političar Ujedinjene levice.

Akciju u stilu Robin Huda sproveli su članovi Sindikata andaluzijskih radnika (SAT). Prema pisanju španskih medija sindikalni aktivisti “počistili” su dva supermarketa lanaca Mercadona i Carrefour u gradovima Ecija i Arcos de la Frontera. Ukradenu robu zatim su podelili u područjima sa visokom nezaposlenošću. Sindikalac Juan Manuel Sánchez Gordillo objasnio je ovaj čin idejom da su i supermarketi odgovorni za krizu.Drugi sindikalni vođa Diego Cañamero, kazao je da aktiviste “treba odlikovati jer su sve organizovali na miran način”.

Konzervativni ministar unutrašnjih poslova je već najavio hapšenje sindikalaca i ostalih koji su učestvovali u pljački.

Španske vlasti nemaju ideju kako da se nose sa bedom koja se širi zemljom – u Španiji je trenutno nezaposlenost na nivou one po padu Frankovog režima (1977.). Gradske vlasti u gradu Gironi zapečatile su kontejnere u koje se baca hrana kojoj je istekao rok, jer sve više ljudi u njima traži hranu a „to predstavlja zdravstveni rizik“. I glad predstavlja zdravstveni rizik, ali rešenje ovog problema još nije na vidiku.

Pročitajte i ovo...