Home VestiBiznis & Finansije CEDEF: Snabdevanje energijom i energetska sigurnost u jugoistočnoj Evropi

CEDEF: Snabdevanje energijom i energetska sigurnost u jugoistočnoj Evropi

by bifadmin

Treći međunarodni CEDEF energetski forum pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i pokroviteljstvom JP „Elektroprivreda Srbije“ održan je u Nišu, gde je predstavljeno 37 projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u vrednosti od 6000 evra do 118 miliona evra. U okviru Foruma su takođe održani i bilateralni sastanci koji su imali za cilj neposredno povezivanje nosilaca projekata, finansijskih institucija i proizvođača i distributera opreme u ovoj oblasti.

Svi učesnici Foruma složili su se da su snabdevanje energijom i energetska sigurnost ključna pitanja u oblasti energetike 21. veka, kao i da je finansiranje projekata iz ove oblasti od prioritetne važnosti ne samo za Jugoistočnu Evropu, već i za celu planetu. S obzirom na sve veću potrošnju električne energije i sve veću eksploataciju ograničenih prirodnih resursa, učesnici su u prvi plan istakli pitanje obezbeđivanja dovoljnih količina energije, na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način.

Na skupu je istaknuto da su snabdevanje energijom putem revitalizacije, modernizacije i izgradnje kapaciteta, kao i investiranje u obnovljive izvore energije uz što veću primenu mera energetske efikasnosti ključni zadaci na globalnom nivou. U okviru Foruma su održani i bilateralni sastanci predstavnika finansijskog sektora i nosioca projekata. CEDEF po prvi put inauguriše koncept ZEMLJA PARTNER i s obzirom na to da je Ruska Federacija najvažniji energetski partner Srbije, ona je i prva zemlja partner CEDEF energetskog Foruma.

U okviru Foruma je održana i svečana dodela nagrada CEDEF novinarskog konkursa na temu „Komunalni otpad kao energent“ pod pokroviteljstvom Global Intercontinental Utilities BGD. Za tri prvoplasirana novinara obezbeđena su nagradna putovanja u Kopenhagen. Pobednik konkursa je Ružica Vranjković-RTS1 sa prilogom u Jutarnjem programu RTS-a, drugo mesto pripalo je Mariji S. Stamenić – RTS za prilog „Energija iz otpada” dok su treće mesto podelila dva učesnika: Biljana Kuzmanović – TV Lav Užice sa prilogom „Otpad je i energent!“ i Nela Tot Ljubojević-B92 sa prilogom „Energija sa deponije”.

Pročitajte i ovo...