Home VestiBiznis & Finansije Prema poslednjoj analizi MMF na Balkanu najniži životni standard imaju Albanija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, dok je lider regiona Slovenija.

Prema poslednjoj analizi MMF na Balkanu najniži životni standard imaju Albanija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, dok je lider regiona Slovenija.

by bifadmin

Prema podacima MMF iz aprila ove godine Hrvatska ima 14.457 dolara, a Slovenija 24.533 dolara BDP po glavi stanovnika, pa zauzimaju 32, odnosno 45 mesto na svetskoj listi. Crna Gora je na 69. mestu, sa 7.317 dolara, a Srbija na 75. sa 6.081 dolarom.

Najviši BDP u svetu ima Luksemburg i to 113.533 USD po stanovniku, a slede Katar, Norveška, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija, Danska, Švedska, Kanada i Holandija. Posmatrano prema regijama i kontinentima, među 20 najbolje plasiranih zemalja sveta, dvanaest su evropske, što ovu regiju čini područjem sa ubjedljivo najvećim stepenom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku.


Od zemalja u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, najveći BDP po stanovniku imaju Slovačka na 41. mestu, Mađarska na 47, Turska na 59, Rumunija na 65. i Bugarska na 70. mestu MMF-ove liste. Istraživanje MMF, koje tretira visinu bruto domaćeg proizvoda po stanovniku u zemljama jugoistočne Evrope i ostalim delovima sveta, obuhvata 144 države koje su ujedno i članice MMF.



Izvor: tanjug.rs

Pročitajte i ovo...