Home VestiBiznis & Finansije QM: Povećanje fiskalnog deficita i smanjenje kreditnog rejtinga loša poruka investitorima

QM: Povećanje fiskalnog deficita i smanjenje kreditnog rejtinga loša poruka investitorima

by bifadmin

U najnovijem broju „Kvartalnog monitora“ ističe se da je privredna aktivnost u zemlji blago povećana, spoljni deficit je znatno smanjen, ali na drugoj strani zaposlenost i dalje opada, dok se inflacija ubrzava.

Zbog niza nepovoljnih faktora (suša, smanjenje kreditnog rejtinga Srbije, stagnacija u EU) očekuje se da će oporavak privrede u drugoj polovini 2012. biti privremeno zaustavljen, pa će na nivou cele godine BDP opasti za najmanje 1%. Postojano ubrzanje inflacije i široka disperzija proizvoda čije cene rastu ukazuje na to da su sistemski faktori (fiskalna ekspanzija, rast kursa) dominantni pokretači inflacije, mada je uticaj specifičnih faktora (rast cena hrane i energenata) i dalje značajan.


Predlog rebalansa budžeta, kojim se povećava deficit, uprkos znatnom povećanju poreza, posledica je postizborne ekspanzije, koja je u Srbiji uobičajena tokom prethodnih 10-ak godina. Smanjenje kreditnog rejtinga Srbije smanjiće priliv stranog kapitala najmanje tokom nekoliko narednih kvartala, a to će negativno uticati na oporavak privrede. Povećanje fiskalnog deficita takođe predstavlja lošu poruku za investitore, a i otežava postizanje novog aranžmana sa MMF.


Ocenjuje se da je povećanje poreza bilo neophodno jer je sistemski fiskalni deficit u Srbiji vrlo visok (preko 4% BDP), pa je njegovo smanjenje isključivo preko smanjenja rashoda malo verovatno, pa bi rizik od dužničke krize bio vrlo visok.Visok iznos sredstava potrebnih za finansiranje fiskalnog deficita i otplatu glavnice dospelih dugova u uslovima niskog kreditnog rejtinga zemlje, nedovoljno kredibilnog programa fiskalne konsolidacije, odsustva aranžmana sa MMF, neizvesnim napretkom ka EU, ozbiljno otvara problem obezbeđenja sredstva za njihovo finansiranje, kao i rast troškova finansiranja. Iznos neophodnih sredstava je toliki da je malo verovatno da se ona mogu obezbediti bilateralnim sporazumima Srbije sa drugim državama, bez značajnijeg učešća komercijalnih finansijera,poručuje Milojko Arsić u uvodniku najnovijeg broja „Kvartalnog monitora“.

Pročitajte i ovo...