Home VestiBiznis & Finansije Španija najavljuje nov paket štednje od 39 milijardi evra

Španija najavljuje nov paket štednje od 39 milijardi evra

by bifadmin

Španija bi danas trebalo da prihvati štedljivi budžet za iduću godinu, u sve lošijoj ekonomskoj situaciji i uz stopu nezaposlenosti od 25%.

Očekuje se da će rezovi, porast poreza i strukturne reforme dostići 39 milijardi evra, javlja BBC. U petak bi trebalo da budu objavljeni rezultati stres-testa španskih banaka. U sredu su troškovi zaduživanja opet porasli, a berza pala. Premijer Mariano Rahoj je dodatno podstanao nagađanja da će Španija zatražiti pomoć nakon što je za Wall Street Journal izjavio da ukoliko troškovi zaduživanja budu previsoku duži period, Španija će sigurno morati da zatraži paket pomoći.

Ekonomska situacija je i dalje teška, a najnoviji podaci centralne banke su pokazali da se recesija produbila, a industrijska proizvodnja pala. Madridska berza je u sredu pala 4%, a kamatne stope na 10-godišnje obveznice su porasle iznad 6%. Prošle nedelje je druga najveća španska banka, BBVA, procenila da je potrebno dodatnih 60 milijardi evra kako bi se pomoglo tom sektoru. Do sada je država bankama dala oko 20 milijardi.

Pročitajte i ovo...