Home VestiBiznis & Finansije Sendi oduvao 20 milijardi dolara, ali će doneti mnogo više

Sendi oduvao 20 milijardi dolara, ali će doneti mnogo više

by bifadmin

Iako su se juče mogle čuti katastrofalne procene štete koju je za sobom ostavio uragan Sendi, već danas ekonomisti predviđaju značajan ekonomski skok zahavaljujući potrošnji koja će proizići iz potrebe za obnovom oštećenih domova i infrastrukture.

Prema prvim procenama analitičke kuće Global Investors, Sendi je bio jedna od najskupljih oluja ikada zabeleženih u istoriji SAD, a u procenu materijalne štete ne ubrajaju se između 10 i 30 milijardi izgubljenih u prekinutom poslovanju lokalnih kompanija. Ipak, pozitivan efekat obnove posle razornog uragana Sendi koji je opustošio istočnu obalu SAD mogao bi da se pomnoži čak pet puta sa prvobitno procenjenom štetom, tvrdi izvršni direktor Global Investorsa, Frenk Holms. To znači da će 20 milijardi dolara štete biti pretvoreno u skoro 100 milijardi dolara u ekonomski razvoj. Oporavak američke ekonomije dešava se sporim tempom, BDP se oporavio za 0,1% u trećem kvartalu 2012. uz najavu Bena Bernankea da će FED povećati svoj program finansijske podrške, pa Holms veli da je ovo idealna prilika za ubrzanje, preko ulaganja u izgradnju i obnovu.


On se rukovodi analizama nakon uragana Katarina, koji je počinio štetu od 100 milijardi dolara 2005. godine u zalivu Nju Orleansa i učinio da američka ekonomija uspori do kraja te godine, samo da bi naglo skočila i ostvarila izuzetne rezultate u narednoj. Uz građevinski sektor, značajno poboljšanje trebalo bi, makar na kratkom, da se očekuje i na tržištu rada.

Pročitajte i ovo...