Home VestiBiznis & Finansije Dobra izolacija smanjuje gubitak energije od 40 do 80%

Dobra izolacija smanjuje gubitak energije od 40 do 80%

by bifadmin

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, UNS, i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, NUNS, a pod pokroviteljstvom kompanije Ceresit organizovao je 31. oktobra 2012. Panel diskusiju za medije:“Izolacijom do energetskih pasoša” sa ciljem da informiše širu javnost o značaju izolacije za unapređenje energetske efikasnosti.

Jovan Šarenac, direktor adhezivnih tehnologija kompanije CERESIT je izjavio da je u Srbiji značajno porasla svest o uštedama i koristima koje donosi primena tri osnovna elementa energetske efikasnosti, a to su stvaranje energije, njena održivost i istovremena briga o zdravlju.

Jovanka Arsić Karišić, predsednica UO CEDEF-a istakla je: „Poboljšanjem izolacijskih karakteristika zgrade moguće je postići smanjenje ukupnih gubitaka energije u proseku za 40-80%. U Srbiji postoji oko 3 miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja energije od 150 do 200 kWh po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 50 i 70 kWh.“

Prema rečima Jasminke Pavlović, Načelnika odeljenja za građenje Ministarstva građevine i urbanizma Republike Srbije “uvođenjem energetskih pasoša kroz uštedu energije želimo da zadovoljimo potrebe današnjih generacija, ali i da buduće generacije ne lišimo energetskih mogućnosti kojima raspolažemo. Uvođenjem energetskih pasoša doprinosimo otvaranju novih radnih mesta i uspostavljanju reda u prometu nepokretnosti, odnosno prilikom kupovine ili uzimanja u zakup zgrada, odnosno delova zgrada kao kriterijum za odlučivanje kupac će da moći da uzme u obzir i energetsku efikasnost zgrada, ili delova zgrada, odnosno troškove za pribavljanje potrebne energije za grejanje”.

Pročitajte i ovo...