Home VestiBiznis & Finansije Atlantic Grupa potpisala ugovor o refinansiranju vredan 307 miliona evra

Atlantic Grupa potpisala ugovor o refinansiranju vredan 307 miliona evra

by bifadmin

Atlantic Grupa je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC, članica grupe Svetske banke) i četiri komercijalne banke potpisala ugovor o refinansiranju. Reč je o transakciji vrednoj 307 miliona evra, kojom će Atlantic Grupa refinansirati postojeće kreditne obaveze po povoljnijim uslovima (s prosečnom kamatom od 4,71 posto), uz produženi rok.

Projekat je iniciran na vrlo temeljnoj i uspešnoj integraciji i konsolidaciji tokom poslednje dve godine. U odnosu na period akvizicije smanjen je procenjeni rizik ulaganja i tako su posledično stečeni uslovi za ugovaranje značajno kvalitetnijeg kreditnog aranžmana. Aranžman refinansiranja podrazumeva zajednički kredit EBRD-a i partnerskih banaka, kredit IFC-a, kao i paralelni kredit komercijalnih banaka.

U okviru novog kreditnog paketa, EBRD aranžira zajednički kredit u iznosu do 232 miliona evra. U ovom iznosu EBRD učestvuje sa vlastitim sredstvima od 60 miliona evra, dok se ostatak od 172 miliona evra sindicira partnerskim bankama – Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Sberbank i Erste Bank. IFC u paketu učestvuje sa kreditom od 50 miliona evra, dok preostalih 25 miliona paralelno osiguravaju Raiffeisenbank Austria Zagreb i Zagrebačka banka. Reč je o projektu kojim EBRD, kao postojeći deoničar i poverilac Atlantic Grupe, potvrđuje poverenje u poslovanje i perspektivu kompanije, koju je značajnim učestvovanjem IFC-a u aranžmanu prepoznao i sastav Svetske banke. Ovo je inače jedan od najopsežnijih projekata finansiranja u aranžmanu EBRD-a u regionu, ali i prvi veliki projekat Sberbanke u jugoistočnoj Evropi.

Pročitajte i ovo...