Home VestiBiznis & Finansije Britanski političari traže referendum o izlasku iz EU

Britanski političari traže referendum o izlasku iz EU

by bifadmin

Torijevski ministar bez portfelja i veliki evrofil Ken Klark upozorio je britanske političare da bi stavljanje britanskog članstva u EU pod znak pitanja bila „potpuna ludost“ koja bi oslabila pregovarački uticaj ove zemlje na starom kontinentu. Međutim, njegove partijske kolege traže referendum o izalsku Britanije iz EU.

Premijer Dejvid Kameron je pod velikim pritiskom ovih dana i od strane drugih torijevaca koji zahtevaju dva referenduma o britanskoj budućnosti u Evropi, kao i od lidera laburista Eda Milibanda koji bi trebalo pred njegov put u Brisel da održi govor o evropskoj budućnosti Britanije.

Laburisti su prethodno glasali za smanjivanje izdvajanja za EU u narednih sedam godina, zbog čega ih Kent naziva „ekstremnim evroskepticima“. On dodaje da bi britanski uticaj u svetu bio manji kada bi ova zemlja samostalno nastupala i da bi to bila katastrofa za britansku ekonomiju.

Kentov predlog je da se britanska izdvajanja za budžet EU zamrznu u narednih 7 godina, tako bi „začepili usta“ onima koji se protive „bacanju novca poreskih obveznika“ a i onima koji misle da Britanija treba da ostane u EU.

Miliband pak poručuje da treba redefinisati britansko članstvo u EU. Međutim, nikome nije jasno šta on zaista misli o članstvu u Uniji, jer često daje suprotstavljene izjave. Jasno je pak da misli da je Uniji potrebna ozbiljna reforma i da su Britaniji potrebni saveznici koji bi je sproveli.

Dejvid Dejvis, vodeći evroskeptik u Konzervativnoj partiji će u ponedeljak održati govor na kom će pozvati na dvostruki referendum – za pravo britanske javnosti da glasa koja ovlašćenja daje pregovaračima sa Briselom, i za referendum o izlasku iz EU. „Izlazak iz Unije više nije tako zastrašujuća opcija“, kaže Dejvis.

Pročitajte i ovo...