Home VestiBiznis & Finansije Domaći privrednici zadovoljni ukidanjem taksi, ali veći pesimisti nego prošle godine

Domaći privrednici zadovoljni ukidanjem taksi, ali veći pesimisti nego prošle godine

by bifadmin

Druga godišnja anketa koju je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) među hiljadu srpskih preduzeća pokazala je da su još uvek aktuelne stalne boljke srpske privrede, kao i da domaći privrednici imaju sve manja očekivanja od budućnosti.

Među pozitivnim pomacima u godinu dana smatra se podatak da 26% anketrianih preduzeća u Srbiji danas smatra da je došlo do ozbiljnijeg smanjivanja zakonskih opterećenja (u poređenju sa 17% onih koji su to tvrdili prilikom prošlog ispitivanja). Međutim, ove godine je i značajno manje preduzetnika koji očekuju da će se njihov profit uvećati u narednih godinu dana (34% naspram 51% u prošloj studiji). Čak 82% anketiranih bilo je prinuđeno prošle godine da otpusti deo radnika, dok je 47% istaklo da korupcija u velikoj meri utiče na njihovo poslovanje. Kao glavni izvor negodovanja domaćih preduzetnika istaknuta je preterana vezanost za mesto poslovanja i manjak izvoza.


Istraživanje USAID sprovedeno je na uzorku od 1.020 srpskih kompanija prema njihovoj sektorskoj i geografskoj rasprostranjenosti. Od toga, 63% anketiranih pripadalo je preduzećima do 100.000 evra godišnjeg prometa, a 11% iznad pola miliona evra prometa. Najveći udeo pripao je MSP sa 47%, dok je velikih kompanija bilo 14%. Zanimljivo je da je tačno dve trećine menadžera anketiranih preduzeća muškog pola. Što se tiče građevinskih i administrativnih procedura, kao i sudskih postupaka, velika većina ispitanika odgovorila je da se oni izražavaju negativno ili delimično negativno na ukupno poslovanje.


Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi pohvalio je sveobuhvatnost i važnost ove studije na pospešivanje uslova poslovanja u Srbiji, istakavši da se u njenim rezultatima ponavljaju glavne prepreke većem razvoju. Kao pomak na bolje državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić istakao je pozitivnu ocenu dosadašnjeg ukidanja parafiskalnih nameta, obećavši da će država nastaviti da smanjuje opterećivanja domaćim privrednicima kako bi oni mogli da povećaju svoju konkurentnost.

Pročitajte i ovo...