Home TekstoviNove tehnologije Objavljena lista najboljih medicinskih inovacija za 2013. – od uspešnog lečenja glavobolje do iskorenjivanja raka

Objavljena lista najboljih medicinskih inovacija za 2013. – od uspešnog lečenja glavobolje do iskorenjivanja raka

by bifadmin

Ugledna američka klinika Cleveland objavila je listu najboljih medicinskih inovacija za narednu godinu, na kojoj se nalaze uređaj veličine badema koji se stavlja u usnu šupljinu kako bi ublažio jake migrene ali i aparat poput skenera koji izgleda kao fen za kosu a služi za otkrivanje raka kože.

Na listi inovacija nalaze se i lekovi za lečenje uznapredovalog raka prostate i unapređena tehnika mamografije. Međutim na prvom mestu je jedna stara tehnika koja ima novu upotrebu – hirurški zahvat na želucu kojim se lečila preterana gojaznost sada će se koristiti za lečenje dijabetesa tipa 2.

Za 250 predloženih inovacija glasali su doktori i naučni istraživači iz pomenute klinike, a da bi nečija inovacija dospela na listu trebalo je da bude korisna za što veći broj ljudi.

Pomenutim uređajem za otklanjanje glavobolje koji se stavlja iznad kutnjaka upravlja se daljinskim upravljačem ali on je trenutno dostupan samo u Evropi, ne i u SAD – tamo se čeka da ga FDA odobri.

Ručni skener koji otkriva najsmrotonosniji rak kože melanom zameniće traganje pogledom za promenama na koži i na mladežima jer dozvoljava mogućnost „zavirivanja“ ispod površinskog dela kože. On može i da predvidi rizik od oboljevanja od melanoma.

Na listi je i spektrometrija za bakteriološke infekcije pomoću koje se brže i detaljnije mogu identifikovati tipovi bakterija, kao i laser koji unapređuje operacije katarakte.

Pročitajte i ovo...