Home VestiBiznis & Finansije MMF i Evrozona postigli dogovor za novu tranšu pomoći Grčkoj

MMF i Evrozona postigli dogovor za novu tranšu pomoći Grčkoj

by bifadmin

Ministri finansija Evrozone i MMf saopštili su da je konačno postignut dogovor oko uslova koji će omogućiti novu isplatu kredita Grčkoj.

Dogovor postignut kasno juce podrazumeva dužu otplatu zajma, ali i manju kamatu za zemlju već četiri godine opterećenu finansijskom krizom. Donosioci ovog zajma veruju da će on pomoći Grčkoj da postigne ranije spomenuti cilj smanjenja državnog duga na 124% BDP u 2020. godini, odnosno na ispod 110% BDP u 2022. Ipak, najvažniji od eventualnih pomaka, oprost dela grčkog duga, koji su neki pregovarači prethodnih dana otvoreno pominjali kao najvažniji korak u uspostavljanju fiskalnog balansa u zemlji, za sada je ostavljen sa strane.


Sastanak ministara i predstavnika MMF bio je treći po redu u prethodne dve nedelje i potrajao je deset sati pre donošenja konačne odluke. Grčkoj će u nekoliko rata biti isplaćeno 44 milijardi evra, koje će biti u velikoj meri iskorišćene za dokapitalizaciju banaka, u pokušaju da se ponovo pokrene kreditiranje domaćinstava i kompanija u ovoj zemlji.

Pročitajte i ovo...