Home VestiBiznis & Finansije Indijski ONGC za 5 milijardi dolara uzima Conoco-ov udeo u projektu Kašgan

Indijski ONGC za 5 milijardi dolara uzima Conoco-ov udeo u projektu Kašgan

by bifadmin

Kazahstanski projekat Kašgan nazvan je najvećim otkrićem nafte u poslednjih 40 godina, a najveća indijska naftna kompanija ONGC planira da otkupi 8,4% udela kompanije ConocoPhillips u njegovo istraživanju i crpljenju za pet milijardi dolara.

Ukoliko ONGC ostvari planiranu akviziciju, to će biti najveća investicija indijske državne naftne kompanije van granica matične zemlje. Ipak, poznavaoci prilika tvrde da je do realizacije kupovine 8,4% udela u Kašganu neophodno prethodno dobiti mnoge međunarodne dozvole za šta će sigurno proći dosta vremena. ONGC želi da poveća količinu nafte koju prerađuje jer Indija uvozi skoro 80% ovog goriva, uz stalno rastuće potrebe.


Kašgan je po mnogima najveće naftno otkriće od 1968. godine, Nalazi se ispod Kaspijskog jezera i veruje se da sadrži oko 30 milijardi barela nafte, od kojih, prema procenama, između osam i dvanaest milijardi može biti sa sigurnošću iscrpljeno. U ONGC najavljuju da će, ukoliko se akvizicija uspešno finalizuje, iz ovog izvora dobiti dozvolu za vađenje milion tona sirove nafte dnevno (odnosno 20.000 barela) u narednih četvrt veka. Očekuje se da će korišćenje ovog naftnog polja otpočeti tokom 2013. godine. Teksaški ConocoPhillips povlači se iz ovog posla kako bi smanjio svoje dugove.


Pročitajte i ovo...