Home VestiBiznis & Finansije Moody’s-ovo smanjenje francuskog rejtinga uzdrmalo evropske akcije

Moody’s-ovo smanjenje francuskog rejtinga uzdrmalo evropske akcije

by bifadmin

Evropske akcije oslobile su pošto je objavljeno da jeMoody’s snizio kreditni rejting Francuske.Londonski FTSE pao je 0,15 odsto na 5.728 bodova, a frankfurtski CAC za 0,37 posto, na 3.426 bodova. Indeks italijanske berze FTSE MIB pao je 0,9 posto.

Najviše su pale francuske i italijanske akcije, ove poslednje jer je Moody’s objavio da su uslovi u kojima italijanske banke posluju teški i da će takvi ostati. Za ovo nije kriva samo pomenuta rejting agencija – paralelno sa objavljivanjem njenih prognoza u javnosti se pojavila informacija da je italijanska centralna banka zatražila od domaćih zajmodavaca da stave na stranu dostatne iznose za pokrivanje gubitaka po nenaplativim zajmovima, pa su cene akcija banaka Banco Popolare, UniCredit i Banco Popolare takođe pale.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicima koji su posledica krize u evrozoni izdvaja se italijanski proizvođač automobila Fiat, koji je izgubio na vrednosti pet posto.

Neki analitičari napominju ipak da evropske akcije imaju potencijala za rast u narednim danima ako Amerikanci uspeju da izbegnu fiskalnu liticu.

Pročitajte i ovo...