Home VestiBiznis & Finansije Zbog legalizacije marihuane u SAD počela „zelena groznica“ – pravi se novi mehur

Zbog legalizacije marihuane u SAD počela „zelena groznica“ – pravi se novi mehur

by bifadmin

Nakon legalizacije marihuane u Koloradu i Vašingtonu akcije firmi povezanih sa proizvodnjom ili prodajom ove biljke veoma su porasle. Analitičari uprkos tome upozoravaju da jeposao sa marihuanom i dalje riskantan jer je „trava“ i dalje zabranjena federalnim zakonima.

Od kada su ove dve države na referendumu izglasale da njihovi građani smeju posedovati svako po 28,5% marihuane, SAD su na pragu „zelene groznice“ – akcije firmi koje se bave ovim „poslovima“ rastu velikom brzinom.

Tako je npr. mala holivudska kompanija Medbox, koja proizvodi automate na kojima se kupuje marihuana, bila prisiljena da upozorava investitore da su njene akcije precenjene jer su za nedelju dana skočile čak 3500 posto.

Pretprošle nedelje prodavale su se po šest dolara, a onda ih je Wall Street Journal preporučio kao dobar “ulazak” u posao sa legalnom marihuanom, podsećajući investitore da su i tokom “zlatne groznice” više od samih kopača zlata zaradili oni koji su prodavali lopate. Medbox, pak, proizvodi automate koji prodaju “travu” nakon što pomoću otiska prsta identifikuju kupca koji mora biti registrovan kao pacijent kom su doktori propisali marihuanu za medicinsku upotrebu. Njihova jedna akcija je u četvrtak dosegla vrednost od 215 dolara, pa je firma upozorila investitore da je – iako joj posao raste, a prihodi se popravljaju – cena akcije preterana i “ne temelji se na aktuelnoj ekonomiji”. U petak je akcija vredela 20 dolara – sedam puta više nego pre referenduma.

Do sada su 18 saveznih država i grad Vašington legalizovali upotrebu medicinske marihuane, a na referendumu je pre dve nedelje to učinio i Masačusets. Od tada rastu akcije i drugih kompanija koje su u ovom biznisu indirektno, koje ne prodaju samu marihuanu. Akcije WeedMapsa, preko kog korisnici mogu da pronađu doktore, dostavljače i prodavnice marihuane, sa 30 centi su porasle na 88. Akcije firme GreenGro Technologies, koja prodaje opremu za hidroponski uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru, od referenduma se utrostručila.

Uprkos svemu ovome, analitičari upozoravaju da je u stvarnosti posao sa marihuanom i dalje riskantan jer iako je savezne države dopuštaju, “trava” ostaje zabranjena federalnim zakonima. U Kaliforniji, odakle je “zelena groznica” i krenula pre 13 godina kada su birači na referendumu prvi u SAD-u dopustili upotrebu marihuane u medicinske svrhe, federalni tužioci masovno zatvaraju prodavnice i farme.

Oni koji su i do sada uzgajali marihuanu u medicinske svrhe tvrde da je reč o poslu u kojem je, i bez pretnje zatvaranjem, zapravo teško vratiti investiciju. Banke takvim biznisima ne odobravaju kredite, a federalna vlada ne odobrava im poreske olakšice i odbitke.

No, prostora za zaradu ima: industrija medicinske marihuane u SAD prošle godine je vredela 1,7 milijardi dolara, a u idućih pet godina ta bi brojka mogla doseći devet milijardi, tvrdi firma See Change Strategy, specijalizovana za analizu novih tržišta. Od toga korist ima i sama država – Kolorado je samo od medicinske marihuane 2011. prikupio deset miliona dolara poreza, a očekuje se da će ta brojka drastično porasti i da će sav ovaj novac biti potrošen na unapređenje obrazovanja.

Industrija marihuane u toj državi direktno zapošljava oko 10.000 ljudi.

Pročitajte i ovo...