Home VestiBiznis & Finansije Onlajn prodaja tokom „Crnog petka“ po prvi put prevazišla milijardu dolara

Onlajn prodaja tokom „Crnog petka“ po prvi put prevazišla milijardu dolara

by bifadmin

Prodaja preko interneta po prvi put je prešla milijardu dolara za prvi vikend praznične sezone u SAD, odmah nakon Dana zahvalnosti.

Kupci koji su se odlučili da među prvima obezbede poklone u ovoj prazničnoj sezoni doneli su preko 1,04 milijardu dolara prodavcima u SAD samo putem interneta. Ovo je porast u odnosu na prošlogodišnjih 816 miliona dolara ostvarenih istim putem na „Crni petak“. Amazon.com je bio najposećeniji maloprodajni sajt u ovaj petak, a zabeležio je najveći rast potrošača u odnosu na 2011. Na drugom mestu je bio sajt Wal-Mart Stores Inc’s, a za njim su bili sajtovi Best By Co., Target Corp. i Apple Inc.


Po sektorima, najveći rast su zabeležili digitalni sadržaji, uključujući e-knjige, muziku i video, sa skokom od 29%. ShopperTrak, koji meri posetu i ostvarenu prodaju u fizičkim maloprodajnim prodavnicama, procenio je zaradu od ovog „Crnog petka“ na 11,2 milijardi dolara, odnosno za 1,8% manje nego lane. S druge strane, analitičari iz ComScore očekuju da će maloprodaja ipak ostvariti rast od oko 17% do kraja sezone, završno sa Novom godinom.


Pročitajte i ovo...