Home VestiBiznis & Finansije U Srbiji tržište osiguranja i dalje nerazvijeno

U Srbiji tržište osiguranja i dalje nerazvijeno

by bifadmin

Kada je u pitanju Srbija, spori napredak na tržištu osiguranja zaustavljen je u 2011. godini, zbog uticaja krize, ali i konzervativnosti građana Srbije po pitanju korišćenja osiguravajućih proizvoda i ulaganja u privatne penzione fondove.

GfK, jedna od najvećih istraživačkih agencija na svetu, objavila je ovogodišnje ključne podatke sa tržišta osiguranja iz centralne i istočne Evrope. Udeo građana Srbije koji koriste osiguranja za domaćinstva i lična osiguranja nije značajnije oscilirao tokom trogodišnjeg perioda: 2008. ovaj procenat je iznosio 41% za osiguranja domaćinstva i 16% za lična osiguranja, dok su u 2011. ovi udeli bili nešto niži: 39% i 14%, respektivno.


Tek oko 8% mladih odlučuje se na korišćenje nekog od ličnih osiguranja (životno, zdravstveno i osiguranje od posledica nesrećnog slučaja), dok je znatno veći udeo (34%) onih sa osiguranjem u domaćinstvu. Najčešći tip osiguranja korišćen od strane mladih Srba je osiguranje vozila – skoro svaki treći čovek u Srbiji mlađi od 30 godina osigurao je svoje vozilo. Oko 11% stanovnika Srbije osigurava svoj život, dok je udeo građana koji samostalno vrše uplate penzionih doprinosa još niži. Navedeni podaci svakako ukazuju na veliku nerazvijenost tržišta osiguranja u Srbiji, ali istovremeno i na njegov izuzetan potencijal.

Pročitajte i ovo...