Home VestiBiznis & Finansije Produktna berza: Prodaje samo onaj ko mora

Produktna berza: Prodaje samo onaj ko mora

by bifadmin

Aktuelna dešavanja na „Produktnoj berzi“ su odraz u ogledalu trenutne tržišne pasivnosti u agraru. U „pat“ poziciji ponude i tražnje, u kojoj prodavci čekaju neko bolje „sutra“ kada su u pitanju cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, a izvozna tražnja ne nalazi kalkulaciju za nove izvozne aranžmane i ove, kao i prethodnih nedelja, prodavao je samo onaj ko mora, a kao kupci javljali su se isključivo prerađivači.

Ostvareni ovonedeljni promet prepolovljen je u odnosu na ionako skromnu prethodnu nedelju i iznosio je količinski 233,5 tona robe, odnosno vrednosno 8.007.240,00 dinara.

Ovakav promet jednostavno ukazuje i na činjenicu da nije bilo značajnijih cenovnih pomeranja.

Kukuruz se, nakon blagog pada cene početkom nedelje, vratio na svoju prošlonedeljnu cenovnu poziciju od 24,90 din/kg, bez PDV-a. Ipak, nedeljna ponderisana cena od 26,68 din/kg, sa PDV-om (24,70 din/kg, bez PDV-a), za blizu 1% je niža nego prethodne nedelje.

I dok je statistički uzorak na tržištu kukuruza od 100 tona, koliko toliko reprezentativan, to se za tržište pšenice ne može reći. Naime, na ovom tržištu prometovano je svega 25 tona robe, po ceni od 29,38 din/kg, sa PDV-om (27,20 din/kg, bez PDV-a), pa se time i konstatacija o rastu cene ovog artikla u odnosu na prethodnu nedelju, mora uzeti sa rezervom i biti tretirana samo kao statistički podatak, a nikako kao cenovni trend.

Cene suncokretove sačme je nepromenjena i kreće se na nivou od 28,20 din/kg, bez PDV-a, dok je cena sojine sačme u daljem padu i iznosi 64,00 din/kg, bez PDV-a. Od ostalih artikala ove nedelje trgovano je još samo repinim rezancem, po ceni od 31,44 din/kg, sa PDV-om (26,20 din/kg, bez PDV-a).

PRODEX
Period rekordno niskih nedeljnih prometa na „Produktnoj berzi“ je nastavljen. Čvrsto postavljene pozicije ponude i tražnje, ali prilično cenovno udaljene jedna od druge, uz destimulativni izvozni kurs dinara, prouzrokavale su joše niži nedeljni obim prometa od prošlonedeljnog. Podatak o istrgovanih sveha 233,5 tona robe u nedelji za nama, ukazuje na to da bi bilo kakav suvisli kometar o cenovnim trendovima bio izlišan.
Ipak, statistike radi ono što je obeležilo proteklu nedelju je blagi pad ponderisane cene kukuruza i porast cene pšenice, na doduše zanemarljivom statističkom uzorku.

Pročitajte i ovo...