Home VestiBiznis & Finansije Anketa na temu kako Srbija može da privuče direktne strane investicije

Anketa na temu kako Srbija može da privuče direktne strane investicije

by bifadmin

U vreme kada u Vladi Srbije i među ekonomistima vlada skepsa povodom ovogodišnjeg obima stranih direktnih investija, Petar Petrović, aktuelni direktor nemačke kompanije GEA Group Srbija, pokrenuo je istraživanje na temu „Kako efikasno privući efektivne strane investicije“.

Gospodin Petrović kaže da se radi o jedinstvenom istraživanju u okviru EMBA studija na Univerzitetu u Šefildu, u Velikoj Britaniji, koje se bavi ispitivanjem mogućnosti optimizacije stranih direktnih investicija (FDI) kroz određivanje ulaznih determinanti i ankete koja nudi ključne aspekte o stranim direktnim investicijama u Srbiju i naš region. Osnovni cilj studije je da odgovori na neka od ključnih pitanja baziranih na optimizaciji stranih direktnih investicija.

U cilju poboljšanja sveukupnog poslovnog ambijenta Srbije i njenog imidža kao države koja trenutno ulaže velike napore da privuče što veći obim stranih direktnih investicija, kreiran je upitnik koji svi ovdašnji investitori mogu da popune klikom na ovaj link.

Petar Petrović posebno naglašava da pomenuto istraživanje realizuje u skladu sa standardima disertacije vodećeg ekonomskog Univerziteta u Šefildu. Njegov napor podržale su inopstrane privredne institucije u zemlji kao: UK Trade & Investment (UKTI), Britansko-srpska privredna komora (BSCC), Privredna komora Austrije u Srbiji (Advantage Austria – WKO) kao i Agencija za promociju investicija i izvoza (SIEPA) i Nacionalna agencija za lokalni razvoj (NALED). U kvalitativnom delu istraživanja podršku će pružiti i Nemačko-srpsko privredno udruženje u Beogradu (DSW) kao i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Ovakva vrsta istraživanja do sada u našoj zemlji još nije sprovođena. Inicijator ankete kaže da je bitno naglasiti da su motivacija za davanje realnih odgovora i popunjavanje upitnika od velikog značaja. Rezultati istraživanja svim učesnicima biće naknadno dostavljeni za korišćenje u njihovom svakodnevnom poslovanju dok će i široka javnost biti informisana o najznačajnijim detaljima ove studije.

Pročitajte i ovo...