Home VestiBiznis & Finansije Apple demantovao pesimiste

Apple demantovao pesimiste

by bifadmin

Poplavu negativnih očekivanja za rezultate poslednjeg kvartala kompanije Apple demantovao je izuzetan prvi vikend prodaje novog iPhone 5 u Kini, kao i veliki praznični popust na isti model u SAD.

Kasno sinoć Apple je objavio prodaju preko dva miliona primeraka najnovijeg modela iPhone 5 za samo prva dva dana prodaje u Kini. Ovakav rezultat pomeriće dosadašnja očekivanja od 4-5 miliona prodatih komada tokom poslednjeg kvartala u fiskalnoj godini. Uporedo sa tim, u Walmartu, najvećeem maloprodajnom lancu na svetu, najavljeno je sniženje od čak 70 dolara za ovaj model tokom praznične kupoholičarkse groznice, pa čelnici Apple zadovoljno trljaju ruke jer će prodaja biti veća od očekivane.


Pesimistične prognoze za ovu kompaniju počele su pre nekoliko meseci, usred sudskih parnica oko prava na patente sa Samsungom, i prvog kvartala u istoriji u kojem je najveći konkurent na tržištu odneo prevagu u globalnoj prodaji. Međutim, kako sada stvari stoje, završni kvartal u godini, sa tradicionalno najvećim profitima, trebalo bi makar donekle da izmeni situaciju i buduće prognoze o psolovanju Apple-a. Jedina prepreka uspešnom kraju godine mogla bi da bude usporena distribucija usled povećane potražnje.

Pročitajte i ovo...