Home VestiBiznis & Finansije Rezultati japanskih izbora oborili jen

Rezultati japanskih izbora oborili jen

by bifadmin

Vrednost jena prema američkom dolaru pala je na najniži nivo u poslednjih godinu i po dana nakon ubedljive pobede japanske Liberalno demokratske partije na parlamentarnim izborima.

Laka pobeda japanske LDP pokrenuće program bivšeg premijera Šinzoa Abea, koji je u predizbornoj kampanji pozivao na monetarne olakšice, povećanje ciljane inflacije i znatno povećanje javne potrošnje, kako bi se ekonomija zemlje izlazećeg sunca vratila u pravi kolosek, među vodeće na svetu. Analitičari očekuju da će ovakva monetarna politika tokom narednih nedelja doprineti daljem padu jena. Ipak, tako naglim gubitkom vrendosti u kratkom roku očekuje se da će se postaviti granice njegovom padu. Za američki dolar je bilo moguće kupiti 84,28 jena, što je najveći kurs od aprila 2011. godine.



Nova vlada Japana biće formirana od članoca Liberalno demokratske partije i partije Novi Komeito, koje su osigurale preko dve trećine mesta u parlamentu. Ova velika većina omogućiće laku i brzu promenu monetarne politike. Analitičari u Morgan Stanley očekuju da će jen pasti do nivoa 90-92 za dolar, odnosno do 113 prema evru tokom 2013. godine. Nacionalna banka Japana bi u sredu i četvrtak trebalo da donese odluku o povećanju otkupa aktive, kao i izdavanja zajmova, koji su trenutno na nivou od 91 trilion jena.

Pročitajte i ovo...