Home VestiBiznis & Finansije Ćerka diktatora iz Hladnog rata postala prva predsednica Južne Koreje

Ćerka diktatora iz Hladnog rata postala prva predsednica Južne Koreje

by bifadmin

Predstavnik konzervativaca, Guan Hai je treća nova politička ličnost koja nagoveštava političke promene u istočnoj Aziji, posle smena u Japanu i Kini.

Guan Hai Park postala je prva žena na čelu Južne Koreje pošto je posle prilično izjednačene izborne trke pobedila sa 51,6% glasova. Građani ove zemlje duboko su podeljeni o efektima njenog budućeg upravljanja zemljom, jer je njen otac bio Čung Hi Park, vojni diktator koji je 18 godina vladao zemljom, neposredno posle Korejskog rata (1950-53). U narednih pet godina, koliko će joj trajati predsednički mandat, analitičari očekuju da će Park nastaviti politiku slobodnog tržišta i bezrezervne podrške ogromnim korejskim kompanijama koje su u vlasništvu bogatih porodica (LG, Hyundai) jer su one uspostavile svoje uspešno psolovanje upravo u eri njenog oca.


Između ostalog, u svojoj predizbornoj kampanji, nova predsednica se zalagala za Trans-pacifičko partnerstvo, trgovinski savez 11 država azijskih (ali bez Kine) i južnoameričkih zemalja, koji podržavaju i SAD. Kada su u pitanju odnosi sa Sevrnom Korejom, Park je izjavila da će pristati na pregovore onog trenutka kad severni komšija odustane od svog programa nuklearnog naoružanja. U svakom slučaju, njen izbor na mesto predsednika predstavlja veliki iskorak za izrazito patrijarhalnu zemlju.


Guan Hai Park ističe da je posvetila svoj život upravljanju Južnom Korejom. Krajem sedamdesetih već je bila na visokim političkim položajima. Majku joj je ubio atentator iz Severne Koreje, a oca pripadnici Korejske Centralne Informativne Agencije, 1979. godine, zato što je predstavljao „prepreku razvoju demokratiji“.

Pročitajte i ovo...