Home VestiBiznis & Finansije Instagram demantovao da će prodavati fotografije korisnika, šteta već naneta

Instagram demantovao da će prodavati fotografije korisnika, šteta već naneta

by bifadmin

Fesjbukov servis za obradu i prikazivanje fotografija Instagram juče je demantovao da je promenio svoju politiku privatnosti, posle dosad neviđene pobune korisnika društvenih mreža.

U kompanijskom obaveštenju se kaže da su „korisnici pogrešno protumačili njihove izmenjene uslove privatnosti zbog „zbunjujućeg“ izbora reči u tekstu“. Taj „konfuzni rečnik“ već je dosta štete naneo popularnom servisu jer je u dva dana veliki deo internet zajednice izrazio svoje nezadovoljstvo na svim društvenim mrežama i počeo da gasi svoje naloge.


Milioni ljudi širom sveta su „pogrešno protumačili“ da će Instagram ubuduće početi da koristi fotografije svih korisnika u marketinške svrhe. Najavljene izmene u svakom slučaju biće primenjivane od 16, januara, a izvršni direktor Instagrama Kevin Sistrom rekao je da se ubrzano radi na „boljoj“ verziji teksta. „Došlo je do velikog nesporazuma. Da budem sasvim jasan: naša namera nije bila da prodajemo vaše slike“, rekao je Sistrom za britanski BBC.


Greška ili ne, ogromna šteta je već naneta. Stručnjaci procenjuju da će ona i te kako videti u kompanijskim rezultatima na kraju kvartala. Među milionima nezadovoljnika bila je i rođena sestra Mark Cukerberga, osnivača Fejsbuka, koja je na svom profilu lajkovala post u kom se kaže da je „ovim potezom Instagram počinio samoubistvo“. Fejsbuk je kupio Instagram u aprilu ove godine za jednu milijardu dolara, a danas ovaj servsi ima preko 100 miliona korisnika.

Pročitajte i ovo...