Home VestiBiznis & Finansije CNBC: U 2013. Evropa će biti u centru svetske pažnje

CNBC: U 2013. Evropa će biti u centru svetske pažnje

by bifadmin

Mislili smo da je najgore prošlo ali sve crne prognoze su uperene na narednu godinu. Mogu doduše da se dese i neke pozitivnije stvari poput oprosta duga Grčkoj, predviđaju novinari CNBC-a, ali šablon ostaje isti: „Dok nekom ne smrkne drugom ne svane“. U narednim pasusima možete pročitati prognoze šta nas očekuje u 2013. godini.

Oprost grčkog duga

Čak je i nemačka kancelarka Angela Merkel pomenula ovu mogućnost, što govori o smekšavanju i najljućeg protivnika otpisu dugovanja „neodgovornih“ država. To bi moglo značajno redukovati grčki dug ali desiće se samo ako ova zemlja ispuni uslove koje joj je nametnula Trojka. Ako se ovo desi, ekonomije koje su u sličnim problemima, poput Irske, Portugala, Španije i Italije, počeće da traže istu stvar.

Smanjeno finansiranje iz budžeta

Širom sveta a posebno u Evropi priča se o smanjenju potrošnje na javni sektor. Državne penzije na starom kontinentu, koje su inače prilično dobre, moraće da bude smanjene. Retko koja vlast je spremna da u 2013. godini počne da se bavi ovim pitanjem zbog socijalnih nemira.

Više štednje

Očekuje se donošenje budžeta za 2013. godinu u Velikoj Britaniji koji bi trebao da duplira mere štednje i smanji pomoć za nezaposlene. Ovaj potez trebalo bi da vrati Britaniju na nivoe održive zaduženosti ali biće bolan za milione nezaposlenih.

Valutni rat

U situaciji prezaduženosti SAD i zemalja G7 u 2013. se očekuje početak valutnog rata. Amerikanci se već neko vreme žale da azijske privrede sprečavaju rast svojih valuta kako bi sebi stvorile veće izvozne šanse. Ovo će se verovatno nastaviti u narednoj godini.

U narednoj godini možda ćemo svedočiti i pobedi Angele Merkel na izborima u Nemačkoj, izbegavanju Silvija Berluskonija da ode u zatvor, oštrom padu šanskog tržišta nekretnina, odlasku Medvedeva sa mesta premijera Rusije i Nobelovoj nagradi za mir u drugim rukama osim EU.

Pročitajte i ovo...