Home VestiBiznis & Finansije Srbija na sredini svetske liste korumpiranosti

Srbija na sredini svetske liste korumpiranosti

by bifadmin

Novo istraživanje Transperensi internešnela pokazalo je da se Grčka percipira kao zemlja sa najkorupmiranijim javnim sektorom u Evropi. Mi smo naravno među najgorima u regionu.

Na nivou celog sveta najmanje su korupmirani Danska, Finska i Novi Zeland, a najviše Avganistan, Severna Koreja i Somalija.

Mi smo po nekorumpiranosti (ako je Danska na prvom) na središnjem 80. mestu, Hrvatska na 62., BiH zajedno sa Italijom na 72, a retki iz regiona su iza nas, poput Albanije koja je na 113. poziciji. Kosovo, koje je ovde izdvojeno iz Srbije, je na 105. mestu.

Zanimljivo je da je među najkorumpiranijima Rusija (133. mesto) o kojoj smo juče čitali u kontekstu da će prestati da investira u Srbiju zbog ovdašnje korupcije. Naime, kako neki mediji javljaju, grupacija ZAAB Inkorporejšn razmatra mogućnost, na osnovu vlastitih negativnih iskustava, da pozove potencijalne ruske investitore da odustanu od ulaganja u Srbiji. Koliko je Rusija korupmirana, kako državni novac potkradaju njeni ministri, kako se uzima čak i iz fondova za istraživanja u svemiru, možete pročitati ovde.

Pročitajte i ovo...