Home VestiBiznis & Finansije EU planira da počne mladima da daje garancije za zapošljavanje

EU planira da počne mladima da daje garancije za zapošljavanje

by bifadmin

EU ima više od pet i po miliona nezaposlenih mladih, a mnoge njene članice ovih dana beleže rekordnu nezaposlenost populacije mlaađe od 25 godina. Zbog toga Unija planira uvođenje garancije za zapošljavanje mladih – tako bi u roku od 4 meseca od završetka školovanja svako mlađi od 25 godina dobio priliku za posao ili mogućnost daljeg školovanja, u najgorem slučaju bar za praksu u nekom preduzeću.

IPredstavnik Međunarodne organizacije rada Ekehard Ernst kaže međutim da EU nema pravnu osnovu za ovako nešto, da je domet njenih mera pre savetodavan.

Ono što bi EU mogla savetovati njene članice temelji se na pozitivnim primerima iz prakse: U Švedskoj takav program garancije funkcioniše još od devedesetih godina, a u Austriji nekoliko godina unazad. U obe ove zemlje stopa nezaposlenosti među mladima je niska – u Austriji ona iznosi nešto više od osam odsto. Nasuprot tome, u Španiji ili Grčkoj sada je nezaposlena svaka druga mlada osoba.

Sa ovim argumentima čelnici EU će pokušati da sprovedu svoj plan u delo. Tome će poslužiti i evropski socijalni fondovi, iz kojih bi novac mogao biti upotrebljen za finansiranje programa zapošljavanja mladih.

Pročitajte i ovo...