Home VestiBiznis & Finansije Forenzičari otkrili da je faraonu Ramzesu III prerezan vrat

Forenzičari otkrili da je faraonu Ramzesu III prerezan vrat

by bifadmin

Mumija Ramzesa Trećeg ima duboku posekotinu na vratu pa je najverovatnija teorija da su mu zaverenici došli glave u državnom puču.

Istina o kraju životnog puta Ramzesa III vekovima je bila sakrivena, pa i u modernim vremenima, po otkriću njegove mumije. Naime, zbog pravilnog očuvanja kraljevih ostataka, prastara tkanina koja obavija njegovo telo ne sme da se pomera. Ipak, ovih dana dr Albert Cink i njegov tim paleopatologa u Italiji podvrgao je mumiju Ramzesa III prvom CT skenu, od glave do pete, kako bi pokušao da razreši dugotrajnu polemiku među istoričarima. Dobijene slike pokazale su duboku brazdu na vratu.


Drevni dokumenti, uključujući i čuveni Sudski Papirus iz Torina iz 1155 godine pre nove ere, opisuju poslednje faraonove dane, kada su članovi njegovoh harema pokušali da ga ubiju u sklopu državne zavere. Međutim, do danas istoričari nisu bili sigurni da li je Ramzes III preminuo tada ili nekoliko dana kasnije. Sudski Papirus govori o suđenjima koja su se kasnije odvijala protiv zaverenika, na čelu sa vladarevom drugom ženom i njihovim sinom. Naučni tim je, osim CT skenova, podvrgao mumije iz tog doba i DNK analizama.

Pročitajte i ovo...