Home VestiBiznis & Finansije Kina pooštrila pravila za pristup internetu

Kina pooštrila pravila za pristup internetu

by bifadmin

Vlasti najmnogoljudnije zemlje na svetu naložile su da korisnici interneta ubuduće moraju u potpunosti da se identifikuju svojim servis provajderima. U svetu se ovaj potez doživljava kao pokušaj novog kineskog rukovodstva da kontroliše svoje kritičare na globalnoj mreži.

Državna novinska agencija Zinhua objavila je da su nova pravila doneta „kako bi lični podaci bili bolje zaštićeni“. Kritičari smatraju da je jedini razlog za ovaj potez ograničavanje slobode govora na internetu, pogotovo nakon nedavnog masovnog negodovanja protiv vlasti na najpopularnijem kineskom sajtu za mikro-blogovanje. Zahvaljujući reakciji kineskih građana na društvenim mrežama pre nekoliko meseci otkriveni su korupcionaški skandali u vrhu Komunističke partije.


Već od ranije nadležne kineske agencije strogo kontrolišu informacije koje dolaze izvan zemlje i blokiraju „osetljive“ teme preko tzv. „Velikog kineskog zida“ (firewall-a). Međutim, to nije sprečilo više stotina miliona Kineza da koriste popularne mreže za pritužbe na lokalne političare.

Pročitajte i ovo...