Home VestiBiznis & Finansije Štrajk američkih luka

Štrajk američkih luka

by bifadmin

Američki predsednik suočava se sa pritiskom da obustavi štrajk na Istočnoj obali koji bi mogao žestoko da pogodi sve industrijske grane, od proizvodnje do maloprodaje.

Federalni medijatori spremni su da učine sve kako bi postigli dogovor sa lučkim službama pre subote, odnosno poslednjeg zadatog roka nezadovoljnih radnika. Pregovori između Međunarodnog obalskog udruženja i Američke pomorske alijanse prekinuti su prošle nedelje zbog neslaganja oko cenovnika za održavanje i spremanje kontejnera. Ukoliko sutra ne bude bio postignut dogovor, to će biti prvi prekid funkcionisanja američkih luka od 1977. godine.


Procenjuje se da će stopiranje lučkih aktivnosti makar na jedan dan naneti ogromnu finansijsku štetu, ali s druge strane, ako Obama u ovom trenutku pristane na zahteve štrajkača, dodatno rizikuje da pokrene efekte zloglasne „fiskalne litice“. Samo na Floridi oko 550.000 stanovnika zavisi od lučkog saobraćaja, a u državama Njujork i Nju Džersi procenjeno je da bi svaka nedelja pauze donosilo 136 milion dolara troškova.

Pročitajte i ovo...